Hur ska vi få henne somna om?
Publicerad i DN 2012-11-12
Fråga
Vi har en dotter som precis har fyllt åtta år och som sover dåligt. Hon kan vakna på natten och komma in till oss, men har sedan svårt att somna om trots att hon får ligga i vår säng. Jag försöker hjälpa henne genom att sjunga tyst eller klappa henne lite, så att hon ska slappna av. Hon har haft dessa problem länge. När hon var liten kunde hon vakna på samma sätt mitt i natten och ibland vägrade hon att gå och lägga sig igen. Hon kunde bli mycket irriterad och sitta själv i vardagsrummet en bra stund, innan hon till slut kom tillbaka till vår säng och kunde somna om. Problemen har funnits under hela uppväxten, även om de har varierat lite.
Nu när hon har blivit större blir hon inte längre arg eller vägrar att sova. Ibland kommer hon som sagt in till oss och försöker sova, men ibland får vi höra på morgonen att hon har legat vaken ”hela natten” i sin egen säng. Jag förstår att det inte stämmer helt, men jag har märkt att hon faktiskt kan ligga vaken väldigt länge – ibland i flera timmar.
Min man har liknande problem. Vi vet att han påverkas av stress och oro. För honom hjälpte det att försöka slappna av mer, till exempel med hjälp av en avslappnings-cd.
Vår dotter brukar inte vara så påverkad dagen efter en natt med dålig sömn, men är däremot tröttare än vanligt nästa kväll. Vi försöker se till att hon lägger sig lite tidigare då. Vi brukar lägga henne halvnio–nio på kvällarna och hon vaknar ofta själv vid sex halvsju. Hon sover aldrig på dagen och är trött när hon lägger sig. Det har hänt någon gång att hon vill vara uppe längre med oss på helgerna, men hon brukar sällan orka.
Hur vanligt är det att barn har problem med sömn på det här sättet? Har vi anledning att oroa oss för hennes hälsa?
Svar
Det verkar vara kämpigt för er dotter, men jag kan försäkra er att hon inte är ensam. Ungefär vart fjärde barn har betydande problem med sömn någon gång under uppväxten. Det finns många olika orsaker till sömnproblem och de kan yttra sig på olika sätt. Små barn kan ofta vägra att sova, precis som er dotter gjorde när hon var liten. Nu verkar hennes problem framför allt handla om att hon vaknar på nätterna och inte kan somna om, även om hon vill. Barn i er dotters ålder bör sova 9–11 timmar per natt, så om hon lägger sig vid nio och vaknar vid sex borde hon egentligen få tillräckligt med sömn. Men inte om hon ofta ligger vaken längre stunder under nätterna. Ni har alltså anledning att oroa er om hon flera nätter varje vecka sover betydligt mindre än nio timmar. Då tycker jag att ni ska kontakta vårdcentralen eller skolsköterskan.
På senare år har många forskare pekat på att man bör ta barns sömn och sömnproblem på större allvar. Dels visar både svenska och internationella undersökningar att barn sover mindre i dag än tidigare och att sömnproblem hos barn har ökat de senaste decennierna. Dels har man kanske tidigare underskattat vilken betydelse sömn har för barns välmående och utveckling. Exempelvis har allt fler studier visat att barn som sover för lite har betydligt svårare att koncentrera sig, har svårt att minnas saker och kan bli utagerande, nedstämda eller oroliga. Det finns också studier som visar att sömnbrist kan bidra till övervikt hos barn. Vissa studier har visat att så lite som en timme mer eller mindre sömn har tydliga effekter på hur barnen mår och presterar dagen därpå. Du skriver visserligen att din dotter inte är trött på dagarna, men om hon ofta sover för lite så misstänker jag att det ändå påverkar henne på något sätt.
Om ni söker hjälp för problemen, så kommer det första steget att vara att ta reda på mer om bakomliggande orsaker. När barn har svårt att somna eller ofta vaknar på nätterna kan det vara ett symtom på andra problem. I er dotters ålder brukar barn till exempel ha mycket funderingar kring livet och kan bli rädda för saker som de tidigare var för små för att förstå. Stressen ökar också genom att kraven i skolan blir större, kamrater blir viktigare och fritidsaktiviteter tar mer tid.
Om er dotter upplever stress av det här slaget eller oroar sig över någonting, så ska hon förstås i första hand få hjälp med det. Ta er tid att lyssna på henne och prata gärna med hennes lärare.
Det kan också finnas fysiska orsaker till svårigheter med sömnen, som till exempel snarkning eller för stora halsmandlar. Sömnproblem kan emellertid uppstå utan någon uppenbar anledning och så småningom börja leva ett eget liv. Den typen av ”rena” sömnproblem verkar ha att göra med svårigheter att gå ner i varv och är delvis ärftliga. Det skulle kunna vara så i din dotters fall, eftersom både hon och pappan verkar ha svårt för att slappna av.
Glädjande nog finns det en hel del saker som man kan göra för att hjälpa barn med sömnproblem. En enkel sak ni kan börja med är att skapa goda sömnvanor. Det ingår i de flesta behandlingar av sömnproblem och är viktigt oavsett orsakerna till problemen.
En grund för goda sömnvanor är miljön i sovrummet. Det ska vara mörkt, svalt (17–19 grader) och sängen ska vara bekväm. Det låter självklart, men många sömnproblem förstärks av att barn till exempel har vant sig vid att det ska vara ljust i rummet när de somnar.
Det är bra att ha fasta tider när barnet lägger sig och stiger upp. Du skriver att er dotter får lägga sig tidigare de dagar hon är trött. Jag skulle alltså rekommendera att ni i stället försöker låta henne somna ungefär samma tid varje kväll. Även om det är kämpigt de trötta dagarna, så kan en jämnare rytm leda till bättre sömn i längden. Generellt brukar man rekommendera att barn ska försöka sova i sin egen säng, så egentligen borde ni uppmuntra henne att ligga kvar där i stället för att komma till er på nätterna. Det beror samtidigt på hur hon upplever sina vakna stunder på nätterna.
Om hon ligger vaken länge och är rädd eller orolig, så kan det ändå vara bättre om hon får komma in till er. Ni kanske också kan ordna en egen säng till henne i ert rum, så att hon inte alltid behöver lägga sig i er säng. Poängen är att hon i längden ska lära sig att bli trygg och kunna slappna av utan er hjälp.
Det är bra att hon aldrig sover på dagen, eftersom tupplurar i hennes ålder brukar bidra till värre sömnsvårigheter på nätterna. En annan rekommendation för goda sömnvanor är att försöka varva ner och göra lugna saker någon timme innan sänggående. Undvik tv, dator, mobil eller fysiska aktiviteter.
Undvik också stora måltider. Läs gärna något tillsammans eller också kan ni kanske försöka med avslappning, som fungerade för pappan. En annan del av goda sömnvanor är att barn får komma ut i dagsljus och gärna röra på sig varje dag.
Som sagt föreslår jag att ni söker hjälp för problemen, om inte annat för att få veta om de är så stora att ni måste göra något åt dem. Om det visar sig att er dotter lider av ”rena” sömnproblem, så skulle kognitiv beteendeterapi kunna vara aktuellt. Utöver att jobba med goda sömnvanor, så får barnen bland annat träna mer på att slappna av och lära sig vad de ska göra när de ligger och oroar sig i sängen. Det har visat sig kunna hjälpa många barn, så det finns alltså gott hopp om att er dotter snart kan sova bättre.